Fyra grundfärger

Den viltfärgade abessinern: ABY n, skall ha varmt brunröd färg med mörkt orange eller aprikos bottenfärg och svart ticking. Färgen är mycket lik ett lejons. Nosen är tegelröd. Trampdynor och kanten runt nosen är svarta.
En sorrelabessinier: ABY o, är varmt kopparröd med aprikos bottenfärg och chokladbrun ticking. Färgen påminner om en rävunges. Trampdynor och nos är rosa. Kanten på nosen kan ha en mörkare färg.
Den blå abessiniern: ABY a, skall ha bottenfärg som havregryn och stålblå ticking.Trampdynornas och nosens färg påminner om victoriaplommonens djupa färg. Kanten på nosen kan ha en mörkare färg.
En fawn: ABY p, har beige grundfärg med en ticking i mörkare beige.Trampdynor och nos är svagt rosa. Kanten på nosen kan ha en mörkare färg.

Misan med vilt- och fawnunge (2001)
Som avelshonor har jag haft en fawn- och en sorrel- och en viltfärgad hona.

Selams viltfärgade dotter, Misan, fick i september 2001 sin första kull. I den kullen fanns en viltfärgad hona och en fawnhane! Fawn - en spännade färg som inte är så vanlig.

Nu 2012 har jag åter en viltfärgad avelshona. Hon har anlag för att få vilt och blått. Vi har i Olvondalen haft kattungar av alla grundfärgerna. Allt beroende på vilka anlag som hona och hane har. Om du vill veta hur utfallet blir vid parning kan du ta en titt på en PDF-fil som jag sammanställt: färgkombinationsguide.

Nansi med sina fawnflickor (2004)
Fyra grundfärger blev åtta!

De fyra grundfärgerna finns i kombination med silver. Svartsilver ABY ns, sorrelsilver ABY os, blåsilver ABY as och fawnsilver ABY ps. På dessa färger skall hårstrået närmast huden vara silvervit och tickingen skall vara som hos motsvarande grundfärg.

Silveranlaget påstås ha funnit från början av 1900-talet för att sedan ha försvunnit.
För att få fram abessinier med silverfärg parades abessinier med silverspottad brittisk korthårskatt och senare parades de även med chinchilla perser ......

I England förekommer även andra färger som inte är godkända inom FiFe, såsom choklad och lila. Dessa kombinationer är framavlade med hjälp av inblandning av burmakatter i avelsbasen.