Abessiniern liknar katter som avbildas i Egyptiska pyramider och tempel. Den kallas ibland för en levande modell till gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud. Egyptiska tamkatter blev helgade åt Bastet och omhuldades på olika sätt. Katterna värderades så högt att det var belagt med dödsstraff att döda en katt. Tempelkatter blev liksom människor svepta och mumifierade. Den första abessiniern registrerades i England redan 1896. Rasen kan ha kommit direkt från landet Abessinien (Etiopien). Man vet att en dam vid namn Barett-Lennard förde hem en katt, Zula, från Abessinien 1868 som segertrofé från upproret i landet Abessinien. Det sägs även, att många sjömän tog med sig tamkatter med tickad päls från just dessa trakter.
Gudomlig egyptisk katt
Men om dessa katter är grunden till rasen ifrågasatts idag. Troligen har rasen kommit till England med hjälp av romare, som tog med sig "egyptiska" tama katter med tickad päls under den tidiga romartiden. Till romarriket hade de egyptiska katterna kommit med de feniciska sjömännen. Långt senare kan anlaget från den vackert tickade pälsen ha tagits tillvara av kattuppfödare i England. Den ena historien utesluter ju inte den andra, kanske är det en kombination av de gamla huskatterna från romartid och nytillskottet från Abessinien i slutet av 1800-talet som ledde fram till den raskatt som idag heter abessinier.
Den första specialklubben för abessinier bildades i England redan 1929. Till Skandinavien kom ett fåtal abessinier under1930-talet. Till Sverige importerades sedan de första abessinierna från England 1953 och i slutet av 1950-talet hade rasen etablerat sig i Sverige. 1958 köpte min familj vår första abessinier på en utställning på Ostermans marmorhallar. … och på den vägen är det.
En gång abessinier – alltid abessinier, i annat fall får man ”abystinens”!