Pälsen är ljuvlig att klappa. Den är kort, spänstig och tätliggande med dubbel- eller trippelticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband. För rasen abessinier är det framförallt begreppen ticking, tipping och agoutiteckning som är bra att känna till.
Att pälsen är tickad innebär att varje hårstrå är flerfärgat i olika band. Om man tittar på ett enstaka hårstrå så är det randigt med en bottenfärg och sedan med band av mörkare och ljusare färger varvade.
Den yttersta spetsen på hårstrået är alltid i en mörkare färg och kallas för tipping.
Agouti är ett begrepp som betecknar hela teckningen av kattens päls. En agoutitecknad katt har från ögonvrån i riktning mot örat en mörk rand i samma färg som tippingen. Ovanför ögonen, i pannan, löper det mörkare fläckar som förenas emellan ögonenKatten ser ut som om det hade ett M ingraverat i pannan. Från M:et löper sedan färgen över hjässan som förenas så att det ser ut som katten har en liten hätta på sig.Den mörkare färgen ska sedan fortsätta som en rand över hela ryggraden och på svansen och avslutas med att svanspetsen är helt infärgad som om svanstippen var en pensel som försiktigt doppats i färg.